Twintiger zijn

Regelmatig heb ik gesprekken met vrienden over wat we nu eigenlijk willen in dit leven. We zijn allemaal in de twintig, allemaal met andere dingen bezig, en toch lijkt iedereen met dezelfde vragen bezig te zijn. Sommigen zijn bezig hun studie af te ronden, anderen met hun eerste serieuze baan, of met hun eerste kind. We hebben allemaal het gevoel dat we het nu moeten weten. Dat we nu een antwoord moeten hebben op al die vragen en dromen van vroeger. Wie ben ik? Wie wil ik zijn? Is dit wat ik wil?

My place in this world

Ik denk vaak dat anderen het wel weten alleen ik toevallig niet. Ik keek een keer naar een documentaire over de schrijfster Virginia Woolf waarin naar voren kwam dat ze rond haar veertigste voor het eerst dacht: ‘Dit is wat ik moet doen. Ik heb mijn eigen stem gevonden’  Ze had toen al heel wat boeken geschreven, maar vond pas rond haar veertigste haar eigen plekje. Dat plekje waar we allemaal naar op zoek zijn. Dat je weet, hier ergens hoor ik, hier kom ik tot mijn recht en kan ik tegelijk een zegen zijn voor anderen.

Het voelt vaak alsof ik veel te laat ben. Maar wat een onzin is dat eigenlijk. We zijn pas net begonnen.

Ik heb toch vaak het gevoel dat plekje nu al gevonden te moeten hebben. Het voelt vaak alsof ik veel te laat ben. Maar wat een onzin is dat eigenlijk. We zijn pas net begonnen. Ik weet ook niet of iedereen echt zo’n moment in z’n leven zal ervaren van: ‘Hé, volgens mij hoor ik hier ergens, volgens mij ben ik hiervoor gemaakt.’ Maar ik denk wel dat hoe ouder je wordt, hoe meer je meemaakt, hoe dichter je bij dat plekje komt.

Aanmodderen

Ondanks dat ik dit weet en het telkens tegen mezelf zeg, blijf ik het lastig vinden. Het liefst zou ik het nu willen weten. Want als ik het zou weten zou ik weten waar ik het hardst aan moet werken. Dan zou ik weten waar ik me op moet focussen. Dan zou ik niet meer zo hoeven aanmodderen.
Tegelijk denk ik nu ik dit schrijf: Aanmodderen klinkt eigenlijk ook niet zo verkeerd. Er zit ook iets van vrijheid in, van spelen, wat is daar eigenlijk mis mee? Misschien leggen we de lat wel veel te hoog voor onszelf. Misschien moeten we juist genieten van deze fase in ons leven. (Ik weet zeker dat ik dat beaam als ik straks tachtig ben) Gek dat dat dan toch moeilijk lijkt. Eigenlijk kan ik niet meer doen dan gewoon van alles proberen, zoeken, nieuwe dingen doen, me open stellen voor ideeën die me op het eerste gezicht tegenstaan. De tijd laten doen wat de tijd doet en m’n ogen op te houden.

Ik weet niet

Misschien denk je wel bij mij: Zij weet wat ze wil, ze is al een tijdje met haar bedrijfje bezig, blijkbaar gaat dat wel goed, blijkbaar heeft zij het gevonden. En voor een deel is dat waar. Ik weet dat alleen werken heel goed bij me past. Dat zzp’er zijn dus bij me past. Ik heb ondertussen ook geleerd dat ik me niet kan focussen op één ding. Ik zou bijvoorbeeld niet alleen fotografie kunnen doen, ik heb het nodig om ook andere creatieve projecten te doen. Maar naast deze dingen weet ik het nog niet. Kies ik projecten die ik graag wil doen, of kies ik verstandige projecten om mijn rekeningen mee te kunnen betalen? Wil ik altijd fotograaf blijven? Zou ik schilderijen willen maken en verkopen? Zou ik meer met grafisch design willen doen? Ik weet het niet precies.

En oh, wat zou ik het graag willen weten!
Maar dat is blijkbaar niet hoe het werkt. Dus laten we ons erbij neerleggen, laten we er het beste van maken. We stoppen met piekeren over wie we zijn en wie we willen zijn. We stoppen met ons zorgen maken over de toekomst. Laten we genieten van de mogelijkheden die we nu hebben. De vrijheid om te proberen, om fouten te maken, om dingen anders te doen.
Laten we gewoon blij zijn met waar we nu zijn. Oog hebben voor onze vrienden, onze ouders, onze opa’s en oma’s, onze buren. Laten we nu volledig aanwezig zijn in plaats van altijd maar in de verte te turen. De tijd brengt ons wel waar we horen te zijn.

Don’t worry, just do!   

4 people love this

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven